|
Różnica pomiędzy "а" i "нo"...
|
|
|
|||
|
|||
|
Różnica pomiędzy "а" i "нo"...
Witam, to mój pierwszy post, dlatego chciałbym bardzo podziękować za takie forum oraz wyrazić nadzieję, że spędzę tu wiele przyjemnych chwil.
Otrzymałem ostatnio plik zadań testowych z języka rosyjskiego; wśród wielu pojawiło się jedno zadanie tyczące różniczy pomiędzy "а" i "нo" (w znaczeniu: lecz, ale). Czy słuszna jest teza, że "a" wystąpi po przeczeniach, a "нo" je poprzedza? Dziękuję za wszelkie sugestie
|
|||
|
|
|||
|
|||
|
RE: Różnica pomiędzy "а" i "нo"...
Cześć! nie bardzo dobrze znam języka polskiego, bo uczę jego niedawno. Chciałabym pomóc z językem rosyjskim. przeciwstawny spójnik "no" ma znaczenie opozycji, jest związkem porównywalnych słów, ale ze znaczeniem ograniczenia, na przykład: Suknia jest tani, ale piękna (Платье недорогое, но красивое). przeciwstawne spójnik "a" też znaczy opozycję, ale ukorzstaje kiedy jedno pojęcie jest prawidłowe, a drugi nieprawidłowy: Andrzej jest mądry, a (lecz) Mateusz głupi. (Андрей умен, а Mатвей глуп).
Nie rozumiem skąd zjawiło się te pytanie, przecież język polski też ma takie spójniki: "ale" i "a, lecz". |
|||
|
|
|||
|
|||
|
RE: Różnica pomiędzy "а" i "нo"...
Dziękuję
![]() Oczywiście, polski posiada podobne spójniki, ale miałem obawy, co do podobieństw w ich stosowaniu. Jest przecież wiele przypadków odmiennego używania spójników symilarycznego znaczenia na gruncie tych dwóch języków. A że pytanie było w teście, wolałem mieć pewność
|
|||
|
« Starszy temat | Nowszy temat »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc